– annonse amp –

Viktig ulvepar er på flyttefot

En genetisk viktig hannulv som har innvandret til Norge, og ei norsk tispe som har blitt et ulvepar, ser fortsatt ut til å være på vandring.

Det melder Miljødirektoratet, som nå publiserer kart over området ulveparet til nå har brukt. Vanligvis gir direktoratet ikke detaljerte opplysninger som stedet de merkede ulvene oppholder seg. Årsaken er at man ønsker å unngå unødvendige forstyrrelser. Ulveparet er det samme som i januar ble flyttet fra Østerdalen til Østfold.

Data fra senderne tilsier at dyrene til denne tid har oppholdt seg innenfor arealer i de ni kommunene Aurskog-Høland, Indre Østfold, Marker, Nes, Rakkestad, Sarpsborg, Skiptvet, Sør-Odal og Våler, slik kartet viser. De har ikke vært tilbake i områdene i Sarpsborg og Våler der de ble sluppet 3. januar, etter at de sammen krysset Glomma i østlig retning i midten av februar.

I tiden siden de ble flyttet, har ulveparet oppholdt seg innenfor ulvesonen. Da ulvene i månedsskiftet februar og mars flyttet seg raskt i nordlig retning, besluttet Statsforvalteren å stoppe den lovlige jakta på ulv utenfor ulvesonen. Årsaken var at ulveparet kunne flytte seg langt mellom hver gang utstyret på de merkede ulvene ga signaler fra seg.

Miljødirektoratet melder at ulvene til nå ikke har etablert noe område de beveger seg i, men de oppsøker stadig nye områder. Det er foreløpig ikke mulig å si noe sikkert om hvor dette ulveparet kommer til å oppholde seg utover sommeren og høsten.

Miljødirektoratet vet ikke om ulveparet har parret seg. Dersom det skulle bli ulvehvalper i vår, mener direktoratet at områdebruken vil bli mer forutsigbar i tiden som kommer.

Exit mobile version