– annonse top –

Rovviltnemndene i region fire og fem besluttet at cirka halvparten av den kritisk truede ulvestammen i Norge skal skytes – inkludert fem flokker innenfor ulvesonen.

NOAH reagerer sterkt på vedtaket fra rovviltnemndenes om at 32 dyr i fem flokker innenfor ulvesonen, i tillegg til 12 ulver utenfor sonen, skal tas livet av. 44 dyr utgjør cirka halvparten av den nåværende ulvestammen, bestående av cirka 50 dyr i Norge og cirka 50 på grensen. NOAH hadde i forkant advart nemndene mot å gjøre ulovlige vedtak mens det er pågående rettsprosesser:

– NOAH har gått til sak over Letjenna-reviret, og WWF fikk medhold i lagmannsretten om at skyting av Osdalen og Julussa var ulovlig. Det er forstemmende å se at nemndsmedlemmer bortforklarer disse rettslige prosessene og prøver å få skutt flest mulig flokker før det eventuelt stoppes av rettsvesenet. Det er også ille å høre medlemmer uttale at rettsvesenet ikke kan korrigere Stortinget, som om de ikke kjenner til maktfordelingsprinsippet, uttaler Siri Martinsen, leder i NOAH – for dyrs rettigheter.

– annonse inline –

NOAH mener at nemndene med vedtaket har utspilt sin rolle. Organisasjonen har allerede klaget på skyting av ulver utenfor sonen, og vil nå klage på vedtaket innenfor sonen.

– Det er helt tydelig fra diskusjonene på møtet at det er rene næringsinteresser som styrer vedtakene. Her sitter det folk med særinteresser og avgjør skjebnen til en kritisk truet art på vegne av hele Norge. NOAH vil takke representantene fra MDG på møtet, som løftet frem det faktum at mange er positive til ulv, og negative til skyting. De ble imidlertid ikke hørt – ganske enkelt fordi flertallet av nemndsmedlemmene var talerør for beite- og jaktinteresser. Rovviltnemndene har lenge vært et sted hvor særinteresser får bestemme hvordan Norge skal behandle truede rovdyr. Nå har rovviltnemndene igjen gjort et ulovlig vedtak. Dette er uverdig, og nemndene bør avvikles, sier Martinsen.

– annonse bottom –
Forrige artikkelVindturbiner skaper trøbbel til havs
Neste artikkel70 anmeldelser for ulovlig fiske