Tell fugler i hagen til helga

Bildet er tatt av ju-ka fra Pixabay
– annonse top –

Denne helga starter den viktigste delen av årets telling av fugler i norske hager.

Det melder Norsk ornitologisk forening, som oppfordrer folk til å telle ivei lørdag 25. og søndag 26. januar. For at skoler skal kunne delta, kan det telles både en uke etter og en uke før denne helga.

Slik kan du delta:

– annonse inline –
  1. Tell fuglene du ser ved fôringsplassen eller i hagen din. Du bestemmer selv hvor lang tid du bruker, men en times tid bør være et minimum. Noter det høyeste antallet du ser av hver art samtidig.
  2. For å legge inn observasjoner må man skaffe seg et passord (om man ikke har deltatt tidligere). Passord får du ved å registrere deg på denne siden.
  3. Når du logger deg inn oppretter du først et område. Det er den plassen du har observert fuglene. Husk også å merke av denne plassen på kartet som kommer opp.
  4. Når du har registret området vil skjemaet for registrering av hagefuglene komme opp. Velg artene og fyll ut de feltene som er der.
  5. Etter at du har valgt «registrer» vil du få spørsmål om du vil legge inn bilder.

Hagefulgtellingen har pågått i januar siden 2008, og skjer 14 dager rundt den siste helga i januar. Det har vært en jevn økning i antall deltakere i løpet av disse årene.

Blant målsettingene med hagefugltellingen er å sette søkelyset på hvordan klimaendringer endrer artssammensetningen for overvintrende fugler i Norge og Norden. Ved å samle inn denne type informasjon fra mange deltagere kan vi bedre få en forståelse av variasjoner i småfuglenes forekomst i det vinterlige Norden.

Kilde: Norsk ornitologisk forening

– annonse bottom –