– annonse top –

Ørjan Digre (32) fra Alta i Finnmark har denne uken fått fokus i en NRK Finnmark-reportasje, som senere er omgjort til et NRK Facebook-innslag, hvor han angivelig tar til orde for ulovlig kjøring med snøscooter.

I den praten han hadde med NRK Finnmark fortalte han om sin store lidenskap frikjøring med snøscooter. En hobby som dyrkes av mange rundt om i verden inkludert i Sverige, men som i Norge ikke er tillatt med dagens regelverk. Videoen og bildene brukt i reportasjen til NRK Finnmark av Ørjan Digre som utøver frikjøring er heller ikke tatt i Norge, men i Sverige hvor det er lovlig. Et bilde hvor han sitter i ro på scooteren og poserer er fra Norge.

– Jeg ser at det ble fremstilt på en måte som ødelegger for den godt organiserte snøscooterinteressen i Norge. Uttalelsene blir feil og jeg tar avstand fra det jeg har sagt om ulovlig kjøring med snøscooter, sier Ørjan Digre i en kommentar. I tillegg var jeg også ærlig i intervjuet på at jeg har kjørt ulovlig, og også blitt bøtelagt for det.

– annonse inline –

– Det er handlinger jeg ikke er stolt av og vil beklage til alle, spesielt de som jobber knallhardt for å endre regelverket for snøscooterkjøring i Norge, sier Ørjan Digre. Jeg vil derfor presisere at jeg tar avstand fra ulovlig kjøring og oppfordrer alle til å slutte med det og heller jobbe for lovlige øvingsområder der det ikke skader natur eller friluftsliv.

Ørjan Digre tok i går kontakt med  Snøscooterklubbenes Fellesråd, SKFR , for å få hjelp til å kommunisere sin unnskyldning og beklagelse, heter det i en pressemelding.

– Ørjan Digre innser at dette intervjuet ble helt feil, når hele snøscooter-Norge nå jobber godt sammen for å utvikle gode snøscooterløyper i godt samarbeid med sentrale og lokale myndigheter, sier Erik Kirkvold som er styreleder for Snøscooterklubbenes Fellesråd, SKFR. Snøscooterklubbenes fellesråd omfatter 43 lokale snøscooterklubber fra Agder i Sør til Troms og Finnmark i nord. Kirkvold presiserer også at det i Norge i dag er godt samspill mellom snøscooterinteressene i de kommunene hvor det er organisere snøscooterklubber og regulerte snøscooterløyper. Det viser også en rapport fra NINA, Norsk Institutt for Naturforskning, fra i fjor høst. Snøscooterkjøring er imidlertid også en viktig del av ungdomskulturen viser bl.a. forskningsrapporten publisert i Tidsskrift for Ungdomsforskning.

– Han presiserte overfor NRK at han ikke vil ha noe frislipp, og at han mener kommunene som ønsker det bør kunne avsette områder for snøscooterkjøring slik vi ser rett over grensa i Sverige, sier Erik Kirkvold.

– Beklageligvis gikk ikke mitt første møte med media og NRK spesielt bra. Jeg beklager dypt at jeg ble med på dette, og ser at det jeg har sagt blir helt feil. Her ødelegger jeg bare for det som er den gode og organiserte snøscooterinteressen i Norge, sier Ørjan Digre. En hyggelig samtale med journalisten rundt snøscooterkjøring ble til en sak hvor hovedfokus ble at jeg bare vil herje.

Det er første gang han har gitt et intervju til NRK om noe annet en normal motorsport som bakkeløp og dragracing lokalt i Finnmark. Han er sterkt kritisk til hvordan han mener NRK har opptrådd mot ham som uerfarent intervjuobjekt i saken. Digre hadde fra tidligere ingen erfaring fra media og syntes det var hyggelig når en NRK Finnmark-journalist som han vet hvem er fra lokalmiljøet ringte og ville snakke om hans store lidenskap, snøscooterkjøring. Han ante ingenting om at NRK skulle gjøre han til et symbol på den ulovlige snøscooterkjøringen.

– Som helt uerfaren i å snakke med media forteller han også at samtalen ble gjennomfør som en telefonoppringning sent på kvelden kl. 21.45 og varte i 51 minutter. Og det etter en dag preget av at han hadde jobbet fra tidlig til sent med brønnboring i støyende omgivelser. Var ufokusert, sliten og uten forberedelser og erfaring på å håndtere en intervjusituasjoner. Han fikk heller ikke noen informasjon om at han hadde mulighet til å se igjennom sine sitater for å se om han ble gjengitt korrekt. Han forteller også at han ikke ble opplyst om at samtalen eventuelt ble tatt opp, sier Erik Kirkvold i Snøscooterklubbenes Fellesråd, SKFR.

– Jeg ville bare nå frem med et budskap om at jeg ikke ønsker plage andre og at vi også i Norge burde få områder hvor vi får testet egne ferdigheter. Dette har også vært tema i en suksessfull TV-serie på TV2, «Sledheads – et snøskuterliv» som ble sendt på TV2 i fjor høst, forteller Ørjan Digre. Jeg ønsket ikke fremstilles som en talsmann for ulovlig kjøring.

– annonse bottom –
Forrige artikkelÅpnet første storskala sirkulære bygg
Neste artikkelGodkjent som bærekraftig reisemål