– annonse top –

De svenske nasjonalparkene hadde en økning på 300.000 besøkende i 2020.

Det er en økning til 3,1 millioner besøk i fjor. Utenlandske besøkende forsvant som et resultat av pandemien, men dette ble mer enn erstattet av svenske besøkende. Tidligere utgjorde utlendingene 60 prosent av de besøkende.

– Pandemien har fått oss til å feriere hjemme og utforske svenske destinasjoner, mens interessen for å bo i naturen har økt. De som møter besøkende opplever også en økning av i nye i naturen, både i nasjonalparker og i andre områder, sier Camilla Näsström ved svenske Naturvårdsverket.

– annonse inline –

Stor forskjell mellom nasjonalparker

Samtidig er forskjellene store mellom landets 30 nasjonalparker. 12 hadde en økning i 2020 mens syv hadde færre besøk. 11 hadde samme tall som i fjor. Tyresta utenfor Stockholm økte mest, med 290.000 flere besøk. Färnebofjärden i Gävleborg hadde den nest største økningen, 93 700 besøk. Det var litt mer enn en dobling sammenlignet med 2019, og dermed den største prosentvise økningen.

Nasjonalparker som hadde færre besøk enn året før var for eksempel Gotska Sandön, Norra Kvill og Kosterhavet. Tallene er omtrentlige fordi det er vanskelig å beregne det nøyaktige tallet.

Utfordringer med flere besøkende

Flere besøkende i noen nasjonalparker har ført til overbelastning, køer og mangel på parkeringsplasser.

– På tross for disse utfordringene er det positivt at flere benytter anledningen til å oppleve den fineste naturen i landet. Vi har alle et ansvar for naturen og besøkende trenger å finne ut hva som gjelder i et bestemt område og vise omtanke slik at nasjonalparkene kan fortsette å oppfylle sitt formål – å bidra til biologisk mangfold og samtidig være attraktive destinasjoner for naturturisme og friluftsliv, sier Camilla Näsström.

– annonse bottom –
Forrige artikkelSenter skal foredle ressursene
Neste artikkelRekordtidlig avsløring av ulovlig fiske