Sauesykdom tar knekken på moskuskalver

statens naturoppsyn munnskurv moskus sykdom
Utbrudd av munnskurv i 2012. Smitte rammer kalvene til moskusen Foto: Statens naturoppsyn
– annonse top –

Smitte fra den fryktede sauesyksommen «munnskurv» medfører at moskuskalver dør av sykdommen på Dovrefjell.

Statens naturoppsyn (SNO) har så langt avlivet to moskuskalver som hadde fått utbrudd av munnskurv. Det skriver Adresseavisen.

– annonse inline –

– Jeg og en veterinær fra Veterinærinstituttet var mandag ute for å se nærmere på situasjonen. Vi oppdaget to syke kalver. Vi så to som hadde antydning til skurv og noen som ikke hadde det. Vi fant en som var så hardt angrepet at vi avlivet den, sier naturoppsynsmann Tord Bretten i SNO til Adresseavisen.

Munnskurv smitter som virus, som er vanlig hos sau, og på Dovre antar man at utbruddet har kommet fra sau i områder hvor det også er moskus. Utbrudd av munnskurv rammer spesielt kalvene til moskusen.

Det har vært slike utbrudd tidligere, på 2000-tallet, da også på Dovrefjell. I følge opp.no skal sykdommen vært registrert hos moskus førte gang i 1987.

Det er enkeltindivider av moskuskalver som smittes og blir syke. Sykdommen vises med blodige sår og byller i munnpartiet. Dette gjør det vanskelig for dyrene å beite.

Dersom du oppdager dyr med munnskurv, må du holde av stand, fordi sykdommen også kan smitte til mennesker. Kontakt SNO dersom du oppdager slike tilfeller.

 

– annonse bottom –