– Politikerne har misforstått helt, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond.
Hun viser til at Stortinget i en hastesak initiert av Senterpartiet vil blokkere det de kaller «en snikutvidelse av av ulvesonen».
Den midlertidige buffersonen er ikke er en utvidelse av ulvesonen, men et vedtak rovviltnemndene selv har vedtatt, om å skjerme enkelte områder utenfor ulvesona fra lisensfelling. Dette har de gjort for å sikre at den genetisk viktige Elgå-ulven som har slått seg ned i Deisjøreviret ikke blir skutt under den pågående lisensjakta.
– WWF er ikke alltid enig med rovviltnemndene, men vi forholder oss til gjeldende forvaltningspraksis. Klima- og miljødepartementet er riktig instans for klager på vedtak som er gjort av rovviltnemndene.
Senterpartiet har til nå vært tydelige på at vedtak fattet av rovviltnemndene ikke skal overprøves, i lokaldemokratiets navn. Med dette forslaget framstår det imidlertid som om Senterpartiet har gjort en helomvending, mener hun.
– Mens regjeringen har opprettholdt nemndenes vedtak, fremmer Senterpartiet nå et forslag for Stortinget som vil fullstendig overkjøre rovviltnemndene. Det å lytte til rovviltnemndene kun når de er enige med Senterpartiet er en måte å drive forvaltning på som er respektløs, udemokratisk og som kun bidrar til å drive opp konflikten, sier Karoline Andaur i en pressemelding.
Senterpartiet bryter rovdyrforliket
– Med dette forslaget bryter Senterpartiet rovdyrforliket. Dersom forslaget får flertall i Stortinget, står rovdyrforliket i fare for å ryke, sier Karoline Andaur.
WWF mener rovviltnemndenes vedtak er i tråd med lovverket, og også i tråd med avtalen Norge har med Sverige om å ivareta genetisk viktige individer for å sikre en mer levedyktig bestand av ulv i Skandinavia.
Rovviltnemndene vet at Elgå-ulven er viktig for den sør-skandinaviske bestanden. Hvis denne ulven felles, vil det kunne medføre at vi på sikt trenger langt flere ulv i Norge for å sikre levedyktigheten i bestanden.
– Dagens stortingsdebatt og forslaget fra Senterpartiet viser hvor viktig det er å få en rettsavklaring fra Høyesterett om norsk rovdyrforvaltning, avslutter Karoline Andaur.