– annonse top –

Regjeringen har bevilget 2,5 millioner kroner til etablering av et nytt rovdyrsenter i Hedmark. Miljødirektoratet har vedtatt at pengene går til Besøkssenter Rovdyr Østerdalen i Koppang.

Miljødirektoratet har behandlet fire søknader om å bli autorisert rovdyrsenter i Hedmark. Ut fra faglige kriterier har direktoratet besluttet å autorisere Besøkssenter Rovdyr Østerdalen som ligger i Koppang i Stor-Elvdal kommune, skriver departementet i en pressemelding.

– annonse inline –

– Det er på høy tid med et rovdyrsenter i Hedmark, som er det eneste området med faste bestander av alle de fire store rovdyrartene. Derfor har regjeringen bevilget 2,5 millioner kroner til et slikt senter. Miljødirektoratets beslutning om å autorisere Besøkssenter Rovdyr Østerdalen på Koppang betyr at vi er et stort skritt nærmere målet, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen i pressemeldingen.

Autorisasjonsordning

I 2012 ble det etablert en egen ordning for autorisasjon av rovdyrsentere, og så langt er tre sentre autorisert. Disse ligger i Flå i Buskerud, Namsskogan i Trøndelag og Bardu i Troms.

For å kunne bli et autorisert rovdyrsenter, stilles det krav om blant annet:

  • Lokal forankring og samarbeid med lokale og regionale aktører og forvaltning.
  • Kvalitet og omfang av informasjonstilbudet tilgjengelig gjennom utstillinger, naturveiledning og annen formidling. Formidlingen skal være faglig objektiv og oppdatert.
  • Lokalisering mht. infrastruktur, besøksgrunnlag, tilgang til attraksjoner som natur- og kultursti, rasteplasser, utkikkspunkt og opplevelser.
  • Tilbud om aktiviteter på/i tilknytning til senteret.
  • Åpningstider, besøkstall og kvalifisert bemanning.

Skal formidle kunnskap

Ved de ulike rovdyrsentrene som eksisterer i dag jobber det naturveiledere, og det tilbys blant annet utstillinger, særskilt undervisningstilbud for skolene, og en egen rovdyrskole for voksne som ønsker å lære mer om rovdyr. 

– Rovdyrsenteret i Hedmark vil være viktig for å spre kunnskap om de store rovdyrene og bidra til å redusere motsetninger, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

– annonse bottom –