Pukkellaksen kommer til ei lokal elv nær deg i sommer

By Totti - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50262164
– annonse top –

Pukkellaks er allerede registrert i sjøen fra Midt-Norge og nordover.

Det melder Norsk institutt for naturforskning (NINA), som er spent på hvor mye pukkellaks som vil innta elvene i Norge denne sommeren. Både i 2017 og 2019 ble elvene langs hele kysten invadert av pukkellaks. Den toårige syklusen for arten gjør at både fiskere og forskere er spente på om den kommer tilbake i år også.

– Det rapporteres allerede om fangst av pukkellaks i sjøen fra Midt-Norge og nordover. Så vi tror at det kan bli mye pukkellaks også i år, sier forsker Henrik H. Berntsen i NINA til eget nettsted. De skriver også om hva du kan gjøre dersom du fanger pukkellaks. Berntsen oppfordrer alle fiskere til å registrere fangsten av pukkellaks, både i sjøen og i elva. 

– annonse inline –

– Selv om vi har hatt pukkellaks i Norge i flere år er den fortsatt tidlig i sin spredningsfase og det er derfor veldig viktig med god overvåking nå. Fangst av pukkellaks skal registreres gjennom de samme fangstrapporteringssystemene som for laks, sjøørret og sjørøye, sier Berntsen

Han oppfordrer også fiskere til å ta en skjellprøve av pukkellaksen og sende den inn til NINA eller via skjellprøveprogrammet i elva hvor pukkellaksen er fisket.

– Siden pukkellaksen er uønsket i elvene, skal all pukkellaks som fanges avlives. Dette gjør prøvetaking av fisken ganske enkelt. Dersom du fanger fisken tidlig i sesongen må den gjerne spises da den visstnok skal være veldig god på smak. Nær gytetida i august-september blir derimot kvaliteten svært dårlig, forklarer han.

– annonse bottom –