– annonse 2 –

Senterpartist på Stortinget foreslår at det skal bli enklere å skyte havørn. Hensikten er å verne ærfugl.

Stortingsrepresentant Siv Mossleth (Sp) sier til NRK at hun vil arbeide for å kunne skyte havørn i enkelte områder. Hun er av den oppfatning at det i dag er for vanskelig å få tillatelse til å skyte havørn.

– Annonse 3 –

Forskningssjef Svein Håkon Lorentsen ved Norsk institutt for naturforskning hevder overfor NRK at den økende bestanden av havørn forsyner seg av ærfuglhunner på reir, egg og unger. Dette kommer på toppen av mange andre forhold som reduserer bestanden av ærfugl, som det var tusenvis av på 80-tallet, mens det under årets telling kun ble talt tre individer.

– De svarte og hvite hannene er lettere å se når de dykker enn hunnene som er brune. Først skremmer ørna fuglene slik at hannen dykker. Så flyr ørna opp i høyden for å holde ærfuglen under oppsikt. Deretter angriper ørna når den kommer opp, sier forskningssjefen, som mener at enkelte havørn har utviklet en egen jaktteknikk.

Senterpartiets Siv Mossleth har en løsning som hun mener kan fungere.

– Vi må få ned antallet ørn og rovdyr i egg- og dunvær, for å bevare ærfuglbestanden. I dag er det altfor vanskelig å få fellingstillatelse, sier Mossleth til NRK.

Les hele saken på NRK.no

– annonse 4 –
Forrige artikkelUlvejakta igang igjen i Innlandet
Neste artikkelForeslår endringer i friluftsloven