– Annonse AMP –
Hjem Dyreliv Lanserer boka «Midt i flokken»

Lanserer boka «Midt i flokken»

reinsdyr
Foto: Autokamera | NINA

I 50 000 år har mennesker og villrein levd i tett relasjon med hverandre. Nå har vi for første gang anledning til å ta en titt inn i villreinens personlige fotoalbum.

I regi av NINA ble ni villreinsimler mellom 2011 og 2015 utstyrt med GPS-halsbånd påmontert et høyoppløselig kamera. Plutselig hadde forskerne en unik mulighet til å studere livet på innsiden av flokken. Blant 140 000 bilder av pels dukket det opp blinkskudd fra villreinens hverdagsliv som ingen noen gang hadde sett maken til: Bilder av nyfødte kalver, kongeørn som sulten sveiper over flokken, reinsdyr så nediset at øynene er som svarte hull i en maske av snø.

De beste av disse bildene er nå samlet i boka «Midt i flokken» som kommer ut på Kom Forlag.

– Det var tidlig klart at det måtte bli bok av dette materiale, forteller Olav Strand. Han forklarer at teksten i boka er basert på dagboknotater og opplevelser i fjellet gjort gjennom mange år, og de er ført i pennen i samarbeid med Frid Kvalpskarmo Hansen. Boka formidler gjennom dette kunnskap om villrein og forskning fra et svært personlig utgangspunkt.

Samtidig som boken gir en unik innsikt i villreinens liv i den norske fjellheimen, forteller den også en historie om oss mennesker. I titusenvis av år sørget disse dyra for at menneskene i vår del av verden overlevde. Nå er Norge det eneste landet i Europa som enda har villrein i fjellene. Hos oss finnes etterkommerne etter de dyra vi jakta på da vi som art først innvandret til Europa for 50 000 år siden.

– Jeg har et oppriktig håp om at denne boka bidrar til at flere blir kjent med villreinen og at dyra gjennom dette får verdi for flere, sier Olav Strand.

INGEN KOMMENTARER

Exit mobile version