Norge glimrer med sitt fravær

Karoline Andaur, fungerende generalsekretær i WWF Verdens naturfond. Foto: WWF

Mens land som Danmark og Frankrike forplikter seg til å slutte med gass- og oljeleting og melder seg inn i BOGA, glimrer Norge med sitt fravær og uteblir fra viktig internasjonal allianse.

I dag, på FNs klimaforhandlinger i Glasgow, lanserte Costa Rica og Danmark verdens første diplomatiske initiativ – BOGA (Beyond Oil and Gas Alliance) – med formål om å la fossile brensler ligge igjen i bakken. Norge glimrer med sitt fravær, mens land som Frankrike, Irland, Grønland, Sverige og Wales er med som fullverdige medlemmer. Det melder WWF Verdens naturfond i en pressemelding.

– annonse artikkel –

– Norge er Europas største produsent og eksportør av olje og gass, og prøver hardt å skape et skille mellom klimapolitikk og oljepolitikk. Det fungerer ikke lenger! Koblingen mellom olje og klima har kommet for å bli. Å ha utslippseksport som forretningsmodell vil bli stadig vanskeligere for Norges omdømme internasjonalt. Det er på tide å gjøre ord til handling som monner, si nei til ny oljeleting og planlegge for å avslutte oljealderen med stil, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.

Fossil-klubb

Den nye alliansen samler ifølge WWF land og regioner som har forpliktet seg til å avslutte nye konsesjonsrunder for leting og produksjon av olje og gass, eller har tatt skritt mot dette målet og erkjenner at utfasing av fossile brensler er et avgjørende tiltak for å takle klimakrisen. Også canadiske provinsen Québec har meldt seg inn i BOGA, mens California og New Zealand blir med i alliansen som assosierte medlemmer.

– Kan vi virkelig være bekjent av å være del av fossil-klubben som ignorerer den tydelige beskjeden fra Det internasjonale energibyrået (IEA) og FNs klimapanel om å stoppe nye investeringer i mer olje og gass? Norge har hele tiden argumentert med at det ikke er vits å redusere oljeproduksjonen vår så lenge ingen andre gjør det. Støre gikk hardt ut på klimatoppmøtet i Glasgow med buskap om at vi trenger gass i klimaomstillingen. Vel, nå er det flere land og regioner som har tatt initiativ til å gjøre noe med tilbudet, og Norge har en unik mulighet til å bli med i dette samarbeidet og sørge for at det ikke produseres mer fossile brensler enn hva det er plass til i et 1,5-gradersscenario, sier Andaur.

Økonomisk risiko

Hun mener verden er på full fart vekk fra kull, olje og gass, og over til fornybar energi. Dette skiftet utgjør stor risiko for norsk økonomi, mener miljøorganisasjonen.

– For å unngå brå fall og arbeidsledighet i oljeindustrien, store økonomiske tap for staten og risiko for velferden, må Norge redusere vår avhengighet av olje og gass. Vi må lære av historien; oljekrisen i 2014 hvor 35 prosent av jobbene i industrien forsvant nærmest over natten. Vi må også slutte å tro at alt kommer til å løse seg bare folk slutter å etterspørre olje og gass. Ved å fortsette som før risikerer vi å låse inn massive utslipp fra oljefelt som vil produsere langt forbi 2050. Norge burde blitt med i BOGA sammen med andre land og regioner som nå tar ansvar og viser at det er mulig å omstille seg fra en oljenasjon til en nullutslippsøkonomi, sier generalsekretæren i WWF.

– annonse nede –