Forskere ved NTNU har avlet frem bakteriefrie fiskeyngel for å undersøke hvordan bakterier og fisk påvirker hverandre.
Resultatene kan føre til en metode for å forebygge sykdommer hos fisken og øke matproduksjonen i framtida.
Forskerne ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap ved NTNU har klart å holde fiskeyngel bakteriefri i opptil 12 uker etter klekking. Dette har hjulpet dem på sporet av hvordan bakterier og fisk påvirker hverandre, og kanskje kan det en dag føre til en metode for å gjøre fisken mer motstandsdyktig mot sykdommer.
Dette kan være gode nyheter både for fiskeindustrien og for mattilgangen vår i framtida. Forskerne har også undersøkt hvordan bakterier påvirker veksten, genene og slimhinnene hos fisken.
Resultatene kan potensielt føre til en metode for å forebygge sykdommer hos fisken, og dermed øke matproduksjonen på en bærekraftig måte.
Forskningen har vært omtalt i Gemini.