Massivt trekk med hvitkinngjess

Foto: Randi Hausken, Wikimedia Commons
– annonse top –

Et massivt trekk med nærmere 30.000 hvitkinngjess ble registrert under EuroBirdwatch den første helga i oktober, sammen med flere sjeldenheter i Nordland.

– annonse inline –

Det er Norsk ornitologisk forening (NOF) som kan melde om at det ble talt 250.000 individer av til sammen 243 ulike fuglearter under tellingen.

For første gang er det hvitkinngjess som topper listene etter at registreringsdatabasen Artsobservasjoner ble tatt i bruk for åtte år siden.

Det massive trekket av hvitkinngjess som ble registrert i helgen skyldes at gjessene har holdt seg på Svalbard litt lengre enn vanlig på grunna av høye temperaturer og uten snøfall, melder NOF på sine hjemmesider.

– Da værsituasjonen plutselig endret seg fikk vi et svært konsentrert trekk sørover. I tillegg fikk gjessene sterk vestavind langs store deler av kysten som gjorde at de i stor grad trakk nærmere land enn ellers. Blant de 29.125 individer som ble registrert, ligger det sikkert en del dobbelt-tellinger, men dette er jo også en faktor som gjelder for flere arter. Grågås og bjørkefink, som er gjengangere blant tre på topp under årets EuroBirdwatch, fulgte på de neste plassene med henholdsvis 26.392 og 25.298 individer. Ut fra tidligere år var det lite trost på trekk denne helgen, og overraskende nok ble ingen sidensvans registrert.

Rogaland hadde flest arter registrert med 163 og topper fylkesligaen foran Sør-Trøndelag med 151, Vest-Agder med 124 og Vestfold med 123. De største sjeldenhetene ble notert i Nordland, hvor det ble registrert lundtrupial for andre gang i Norge. Den sjeldne stripesangeren ble sett på Værøy mens en ringnebbdykker ble sett på Vestvågøy, begge stedene i Lofoten.

– annonse bottom –