Kritisk til Sp sitt ønske om buejakt på ville dyr

Bildet er tatt av Zeljko Vranjevac fra Pixabay
– annonse top –

NOAH er kritisk til at Senterpartiet nok en gang fremmer det organisasjonen omtaler som «uetisk buejakt» i Norge.

– Hvis Senterpartiet mener det er «fake news» å informere om at de fremmer buejakt, bør de først slutte å fremme buejakt, sier NOAH på Sps kritikk av organisasjonen.

Ifølge en pressemelding fra NOAH løftet Sps Ole André Myhrvold opp Norges Buejegerforbunds søknad om prøveprosjekt med buejakt i Norge, på Stortinget. Dette for andre gang, ifølge NOAH. Forrige gang var i 2017.

– annonse inline –

Sp-representanten spurte når man «kan forvente at (lovarbeid) settes i gang» for å åpne for buejakt i Norge, ved å endre viltloven. I 2017 uttalte Sps stortingsgruppe overfor Buejegerforbundet at «Senterpartiet er tilhenger av at Norge gjennomfører et prøveprosjekt med buejakt». Men etter at NOAH informerte om Sps initiativer for å fremme buejakt, har profilerte stortingsrepresentanter fra Senterpartiet beskyldt NOAH for «fake news». NOAH reagerer sterkt både på Sps initiativer for buejakt, og det organisasjonen mener er usanne anklager.

– Det virker som om Senterpartiet ikke ønsker at alle skal få vite om at de fremmer tiltak for å innføre en jaktform som både Mattilsynet og Veterinærforeningen har avvist som dyrevelferdsmessig uforsvarlig. Dette er andre gang Myhrvold løfter buejakt-saken frem på Stortinget. Samtidig har partiet også, i 2017, uttalt til Norsk Buejegerforbund at de er «tilhenger av at Norge gjennomføre et prøveprosjekt med buejakt i utvalgte områder i Norge.» Buejakt er forbudt av dyrevernhensyn – det sier mye om Senterpartiet når de fremmer tiltak for å legalisere slik jakt, sier Siri Martinsen, leder i NOAH for dyrs rettigheter

NOAH ber nå om at Senterpartiet kommer med en klar uttalelse om hvorvidt partiet er for eller imot buejakt i Norge. NOAH mener også Senterpartiet bør be om unnskyldning for sin ufine oppførsel overfor dyrevernorganisasjoner i sosiale medier.

– Om de har skiftet mening, må de si dette klart – ikke angripe organisasjoner som informerer om deres faktiske uttalelser og handlinger. Det er svært alvorlig at stortingsrepresentanter imøtegår legitim kritikk med skjellsord og anklager. Det er også alvorlig at de prøver å tåkelegge at tiltakene de fremmer faktisk resulterer i at dyr blir utsatt for buejakt i Norge. Og det er selvfølgelig skandaløst at de lytter til snevre jaktinteresser istedenfor fagmiljøene som vil holde på forbudet mot buejakt. Hvis Senterpartiet mener det er «fake news» å informere om at de fremmer buejakt, bør de først slutte å fremme buejakt, sier Martinsen i pressemeldingen.

– annonse bottom –