Kontrollgruppen fikk overraskende bedre testresultater

torsk skrei
Foto: Havforskningsinstituttet
– annonse top –

Forskning ved Havforskningsinstituttet viser at kvinner som spiste torsk til middag to ganger i uka fikk økt nivået av jod i kroppen.

Forskerne møtte dessuten et overraskende resultat av testingen, nemlig at barna til mødrene som ikke fikk jod gjennom torskemiddag, gjorde det bedre på utviklingstestene enn for barn med mødre som fikk jod i eksperimentet.

137 gravide deltok i studien «Mammas mat». De fikk utdelt torsk to ganger i uka 16 uker i svangerskapet. En kontrollgruppe fulgte sitt vanlige kosthold.

– annonse inline –

– Vi har fått svar på det viktigste vi ville finne ut i denne studien, nemlig om maten har noe å si, og om man kan få bedret jodstatus i graviditeten ved å øke inntaket av jodrik mat, som torsk, sier Maria Wik Markhus, ernæringsbiolog og forsker ved Havforskningsinstituttet.

Da barna til mødrene var elleve måneder gamle, testet forskerne utviklingen til spedbarn og små barn innen språk, metodikk og kognisjon. De barna som ikke hadde fått jod via mor, gjorde det skarpere på én av tre tester.

Forskningen viste også at mødre som fikk torskemiddag, økte sitt innhold av jod i blodet. Mødrene med fiskemat hadde en verdi på nesten 100 mikrogram per liter, mens kontrollgruppen lå på tilsvarende 70.

– Det er fortsatt et stykke unna 150 mikrogram per liter, som er anbefalingene fra WHO. Samtidig så er det på linje med de nordiske anbefalingene på omtrent 100 mikrogram per liter, dersom man regner om det anbefalte inntaket på 175 mikrogram jod per dag, sier Markhus.

– annonse bottom –