– annonse top –

Miljøorganisasjonene WWF Verdens naturfond, Greenpeace og Natur & Ungdom er svært kritiske til en ny og felles energi- og industripolitisk plattform som LO og NHO lanserer.

Organisasjonene sier i en felles uttalelse at miojøorganisasjonene ikke har fått mulighet til å komme med innspill til planen. Organisasjonene reagerer på at planen legger til grunn ny oljeleting, på tross av anbefalingene fra Det internasjonale energibyrået (IEA), som forrige uke viste at alle nye oljelisenser er strid med Parisavtalens mål om 1,5 grader.

– Det er godt gjort å produsere en industriplan som er utdatert allerede før den er lagt fram, men det har fossilkameratene i LO og NHO faktisk klart. Forrige uke sa endelig Det internasjonale energibyrået det samme som klimaforskerne har sagt i årevis, nemlig at verden har funnet mer enn nok olje og gass, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge.

– annonse inline –

Når organisasjonene ikke vil forholde seg til virkeligheten, melder de seg dessverre ut av den kunnskapsbaserte diskusjonen om framtiden til norsk industri, mener han, og viser at det haster å sette i gang et rettferdig og grønt skifte.

Kortsiktig tankegang

– Den såkalte “superlobbyen” leverer supergammeldagse løsninger. Vi trenger mer natur og mindre utslipp framover, men hvis denne plattformen blir virkelighet får vi det motsatte. Ved å firedoble utbyggingen av kraft på land og så bruke dette overskuddet til å elektrifisere oljeplattformer og fortsette oljeutvinningen, blir det mindre natur, men mer utslipp. Det er en ekstrem kortsiktig tankegang å bygge ned natur som et påskudd for å forlenge oljealderen når vi sårt trenger den fornybare strømmen til å fase ut fossil energi i resten av økonomien og utvikle ny, grønn industri, sier Karoline Andaur (bildet), generalsekretær i WWF Verdens Naturfond.

Mister generasjon

Therese Hugstmyr Woie, leder i Natur og Ungdom, er også kritisk. Hun mener det er spesielt skuffende at fagbevegelsen går med på en plan som forkaster langsiktig bærekraft til fordel for kortsiktig profitt.

– Når LO oppfører seg som oljelobbyister risikerer de å miste en hel generasjon medlemmer av klimaengasjerte ungdommer som gjennomskuer dette forsøket på å grønnvaske norsk oljenæring. Dette er virkelig en krise for fagvegelsens miljøtroverdighet, og vi heier på LO-forbundene og ungdomsforbundene som kjemper for en rettferdig omstilling, sier Therese Hugstmyr Woie, leder i Natur og Ungdom.

– annonse bottom –
Forrige artikkelMjøsa-advarsel fra Miljødirektoratet
Neste artikkelPukkellaksen kommer til ei lokal elv nær deg i sommer