Landbasert fiskeoppdrett har en utfordring

Fotograf: Erlend A. Lorentzen / Havforskningsinstituttet

Landbasert fiskeoppdrett har en utfordring, ifølge Havforskningsinstituttet, fordi fisken kan smake myr.

HI-forsker Erik-Jan Lock sier til insituttets egne hjemmesider at problematikken er kjent for alle som har stekt seg ørret fra et lite tjern i skogen.

– annonse artikkel –

– Den distinkte myr- eller jordsmaken skyldes geosmin, et stoff mange bakterier produserer, forklarer HI-forsker Erik-Jan Lock. Slike bakterier finnes nesten over alt, men de får spesielt gode forhold i stillestående vann, sier han.

Lukten av geosmin kjenner du igjen fra en inntørket elv, skogbunnen om våren eller fra graving i blomsterbedet. Nostalgisk og godt for noen. Det er først når geosminene preger smaken på mat eller drikkevann at mange rynker på nesen.

– Det skal veldig lite til. Nesen vår er nemlig ekstremt følsom for geosmin. I fisk setter det seg også veldig fort i skinnet og fettet. Men det er ikke farlig, hverken for fisken eller for oss som spiser den, sier forskeren.

Han mener også at det kan være en tilvenningssmak på linje med smaken av kaffe, øl eller pinnekjøtt.

– Som med andre smaker, er det kulturelt og individuelt om man liker det. Folk fra innlandet i Kina og India som er vant til å spise karpefisker fra jorddammer, forventer denne smaken i fisk. De kan synes det er noe grunnleggende som mangler når de får «smakløs», norsk sjømat, forteller Lock.

Les hele saken på HIs hjemmesider.

– annonse nede –