fredag, juli 1, 2022
No menu items!
More

  Kajakkpadlere bekymret for frislipp av vannscooterre

  ærfugl
  Foto: Wikipedia
  – annonse top –

  Bærum kajakklubb er svært bekymret for konsekvensene av å oppheve vannscooterforskriften. Ved å liberalisere disse reglene vil vannscooterkjøring garantert bli en populær aktivitet i skjærgården utenfor Asker og Bærum, skriver styret i Bærum kjakklubb i et høringsinnspill til Klima- og miljødeparementet.

  Tettheten av fritidsbåter er allerede svært høy i området og klubbens ca. 500 medlemmer opplever med jevne mellomrom potensielt farlige situasjoner.

  – Vi mener at vannscooterens ekstreme kraft, akselerasjon og fartspotensiale vil utgjøre en ekstra sikkerhetsrisiko for kajakkpadlere på fjorden. Vanlig trafikk med fritidsbåter har som oftest et konkret transportformål og følger i stor grad bestemte ruter, det samme kan ikke sies om vannscootere. Manøvrerbarheten gjør at scooteren ofte kjøres i et uforutsigbart mønster med krappe svinger, i sirkler og med hyppige akselerasjoner. Denne aktiviteten er svært lite forenlig med konkurransepadlernes krav til gode treningsforhold og turpadlernes ønske om avkobling og naturopplevelse i den vakre skjærgården utenfor Asker og Bærum.

  – annonse inline –

  I Vestfjorden, innenfor øyene, er fartsgrensen 15 knop når man er mer enn 150 meter fra land. Denne fartsgrensen er det mange båtførere som ikke overholder og vi tviler dessverre på at vannscooterførere vil være noe særlig bedre. Vannscootere har en typisk topphastighet på mellom 40 og 60 knop. Ved kjøring i høye hastigheter kan en liten uoppmerksomhet få fatale konsekvenser, og de rimeligste modellene har verken revers eller mekanisme for hurtig nedbremsing.

  Manglende krav til opplæring av de som skal føre så raske farkoster er også svært bekymringsfullt. Det eneste som kreves er at båtførerprøven avlegges. Det kan gjøres på nettet.

  Av hensyn til sikkerheten til våre medlemmer går Bærum Kajakklubb i mot opphevelse av vannscooterforskriften.

  – annonse bottom –