– annonse top –

– At jegere på et jaktlag klarer å bomme på et dyr, ikke bare én – men to ganger, sier oss at enkelte jegere ikke skulle hatt lov til å gå på jakt.

Det sier Anne Margrethe Vadder i organisasjonen «Rovviltets Røst» etter at hun på NRK kunne lese at ulvejegere siden desember hadde forsøkt å få has på ulv, men et de helt bomma to ganger. Og det gjaldt ulven det ble jaktet på i ytre deler av Sogn og Sunnfjord i midten av februar.

– Det er selvsagt bedre for ulven at de bommer, og at det ikke blir skadeskyting som vi ser så altfor mange ganger – men at ikke jegere klarer å holde tilbake skudd er svært bekymringsfullt.
Slike inkompetente jegere må lukes ut, men aller helst vil vi at Statens Naturoppsyn overtar ansvaret med lisensjakt på ulv, sier hun til Fauna.

– annonse inline –

– At bomskudd, eventuelt skadeskyting særlig gjelder under lisensjakt er en kjensgjerning da dette er den type jakt der skytteren får beholde skinnet. Det er i enkelte miljøer status å ha en utstoppet ulv foran peisen i stua og det er derfor lett at jegerne blir litt løse på avtrekksfingeren. Dette er ikke akseptabelt, sier hun.

Rovviltets Røst har også grunn til å tro at det ble avfyrt bomskudd etter ulven som ble felt i Krødsherad forrige måned uten at dette ble meldt inn. Dersom dette stemmer er det et klart brudd på opplysningsplikten jegerne har, mener organisasjonen.

– Vi har også vært til stede under andre fellinger der ulv ble skadeskutt, blant annet under lisensjakt i 2011 og i 2018. I Nissedal skjøt et jaktlag minst fire nye skudd etter først å ha skadeskutt dyret, det samme skjedde på Øyerfjellet i Oppland for et drøyt år siden. 
Dette er bare noen få eksempler på den manglende kompetansen enkelte jegere har. Det er bare å google skadeskyting på ulv så har du lesestoff hele helgen.

– Vi er også negative til de holdningene de aller fleste jegere ser ut til å ha, der de kommer kjørende i biler med klistermerkene «nullvisjon» og «Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk» klistret på ruta. Samtidig ser vi bilder av 30 mann, smilende, i kamoklær, stående rundt en død ulv på rødfarget snø. Kommentarfelt i sosiale medier viser også manglende respekt for et dyr som faktisk står på den nasjonale rødlista som kritisk truet. 

– At vi ønsker at Statens naturoppsyn (SNO) skal utføre lisensjakten betyr ikke at vi mener det er akseptabelt, og det er heller ikke akseptabelt å felle så mange ulv som det Norge gjør. Derimot ser vi at dette kan være med på å senke konfliktnivået. Vi ser for eksempel aldri SNO sine ansatte sitte skrevs over ulven i etterkant av jakten med hånden inn i kjeften på dyret for å vise de «farlige» hjørnetennene. Ikke ser vi opptak av SNO som sparker og spytter på dyret heller, slik vi dessverre var vitne til at jegere gjorde i fjor.

Rovviltets Røst har derfor sendt en anmodning om dette til Klima- og miljødepartementet og håper de ser at dette er et tiltak de kan gjøre for å få ned et konfliktnivå som aldri har vært større enn hva det er i dag.

– annonse bottom –
Forrige artikkelNy rapport: – Nordmenn vil ha sterkere vern av ulv
Neste artikkelStarter lovarbeid for å modernisere viltloven