Inviterer til stor fugletelling denne helga

lirype
Lirype (Lagopus lagopus) Foto: Wikimedia Commons, David Mintz
– annonse top –

Helga 27. til 28. januar inviterer Norsk Ornitologisk forening (NOF) til å delta i hagefulgtellingen for 2018.

NOF har i flere år arrangert hagefulttelling over hele lande på denne tiden av året. I følge foreningen er det rapportert mye gråsisik og dompap flere steder, mens de er spent på om gulspurven fortsetter sin tilbakegang.  Nå kan hjelpe til med å få oversikten.

– annonse inline –

Hagefugltellingen denne helg arrangeres i alle nordiske land, og NOF er med for 11. gang, skriver NOF på sine nettsider.

– Vi håper som vanlig på stor deltakelse fra ivrige fuglevenner over hele landet. Jo flere deltakere, jo bedre datagrunnlag. Med mange deltakere kan vi se mønstre i bestandsutviklingen for våre vanligste spurvefugler. I tillegg ønsker vi å øke interessen for fugler blant befolkningen ved å skape blest rundt denne fine aktiviteten.

NOF har som vanlig hatt mange henvendelser også denne vinteren fra folk som både har mange fugler på sin fôringsplass, men også noen som har lite besøk av sine fjærkledde venner. Fuglene opptrer i svært varierende antall om vinteren. Vær, vind og mattilgang er nøkkelfaktorer. Vi har over det meste av landet hatt svært vinterlige forhold denne sesongen, med både snø og kulde. Dette betyr ofte at fôringsplassene blir godt besøkt, melder NOF.

Enkelte år opplever Norge å få store forflytninger av fugl fra de store skogene i landene øst for oss. Denne vinteren ser det ut til at det er store flokker med gråsisik som er ankommet. Det er også rapporter om mye dompap i enkelte deler av landet. Det har også vært uvanlig mye trost i våre skoger denne vinteren – først og fremst grunnet mye rognebær. Derfor forventer NOF at det blir registrert mer gråtrost enn vanlig, selv om arten ikke direkte oppsøker fôringsplasser.

Selv om det er de 20-25 vanligste artene som er mest interessante faglig sett, så er det alltid spennende å se i den andre enden av artslisten, hvor det som regel dukker opp noen sjeldenheter. Så her gjelder det å ha øynene med seg under tellingen, og gjerne et fotoapparat, kanskje er det nettopp du som får årets største sensasjon!

I alle de ti foregående årene med hagefugltelling har kjøttmeis, blåmeis og skjære vært de tre artene på topp når det gjelder utbredelse. Men ofte skaper de mer uvanlige gjestene den største gleden og spenningen. Det kan være en enslig rødstrupe, en munk, trekryper, gråspett eller en flokk med stjertmeis. For å ha mulighet til å oppleve mange forskjellige fuglearter er det viktig med variert mat på fôringsplassen, og at det finnes mat både på bakken, i trærne og på fuglebrettet. Et tips for å få trekryper er å gni matfett på trestammene, eventuelt å feste fettklumper og meiseboller inntil selve stammen på treet.
Mating av fugler har lange tradisjoner i Norge og interessen øker for hvert år.

I dag regner man med at ca. 400 000 nordmenn er involvert i fuglefôring, og disse kjøper ca. 16 000 tonn med villfuglmat årlig. I tillegg er det mange som lager sitt eget fuglefôr, så her snakker vi om store mengder mat. Selv om viltlevende norske fuglearter er skapt for å leve i vårt tøffe vinterklima, så vil nok en fuglefôringsplass gjøre livet enklere for dem og i tillegg gi oss mennesker gode opplevelser og underholdning, skriver NOF.

Hagefugltellingen foregår ved at du noterer alle fuglearter du ser, og hvor mange av hver art i løpet av helgen 27.-28. januar. Fortrinnsvis på din fôringsplass, i din hage eller ved ditt hus eller hytte. Du kan også telle med fugler som flyr over området eller som du ser på avstand. Du kan telle en eller begge dager. Du skal notere det høyeste antall du ser på en gang av hver fugleart, og registrere dette.

Dersom du er forhindret fra å delta akkurat på tellehelgen, så kan du telle en gang i perioden 20. januar til 4. februar. Gjør dette til en familiebegivenhet – og få gjerne naboer og kjente til å delta. Få med flest mulig så blir dere med å sette ny rekord i både deltakere og antall fugler, oppfordrer NOF.

– annonse bottom –