Gribb på norgesturné slått i bakken ved vindmølle

Foto: Juan Lacruz, Wikimedia Commons
– annonse top –

En munkegribb som har vært på ferie i Norge i mer enn 10 måneder, endte nesten sitt liv da den trolig kolliderte med ved et anlegg for vindmølle i Rogaland.

Det melder Norsk ornitologisk forening. Fuglen ble funnet stygt skadet i Bjerkheim i Rogaland, og mannen som fant den ved hjelp av GPS-signaler, antar at installasjoner rundt et vindkraftverk var årsaken.

– annonse inline –

Egil Ween i foreningen ble kontaktet av et spansk prosjekt som hadde fôret opp gribben etter at den var funnet skadet som ungfugl.

I 2018 ble gribben utstyrt med en GPS-sender og satt fri. I april 2019 startet den på det som omtales som en episk reise nordover til Norge. Her har den fartet over store deler av Sør-Norge, før den altså mest trolig fløy på en installasjon ved et vindkraftverk.

– Jeg fant henne sittende i en steinur med tydelige problemer. Fuglen satt i et område inn av Gravdal i Bjerkreim kommune, hvor det bygges et vindkraftverk. I den forbindelse er det satt opp en mast som er forankret med stålwire og det synes åpenbart at hun har smelt den ene vingen inn i en wire. Ingen må tro at industrialiseringen av naturen vår ikke utgjør en fare for våre ville fugler, og rovfugler spesielt, skriver Egil Ween på hjemmesidene til foreningen.

Et veterinærbesøk vise at det var to åpne brudd i den ene vingen. Det er usikkert som gribben noen sinne vil fly igjen. Wild Fauna Hospital i Madrid har bestemt at det skal gjøres et forsøk på å operere fuglen.

– annonse bottom –