– annonse 2 –

Klima- og miljødepartementet har nå vedtatt de varslede reglene som skal bidra til å redusere forurensing fra kunstgressbaner.

Gummigranulat fra kunstgressbaner er som kjent blant de største kildene til spredning av mikroplast i Norge. Nå har regjeringen vedtatt forskrift med en rekke krav som skal hindre denne forurensningen, skriver departementet i en pressemelding.

– Annonse 3 –

– Plastforurensning i naturen er et stort problem, både på land og i havet. I Norge ender mer enn 1500 tonn gummigranulat fra kunstgressbaner i naturen hvert år. Derfor gjennomfører vi nå et nytt regelverk som skal redusere denne forurensningen med over 90 prosent, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn.

Gummigranulat er plasthaldige kuler som benyttes som fyllmasse i plastgres. Blant de viktigste tiltakene regjeringen nå gjør for å hindre at gummigranulat sprer seg utenfor banen, er å stille krav til fysiske barrierer rundt banen, krav til snørydding og behandling av snøen som inneholder granulat, forlikt tiltak for å hindre at spillere og dommere sprer granulat når de forlater banen. Eieren av banen skal dessuten vurdere om det går an å bruke erstatningsmaterialer, og gjøre det der det er mulig, melder departementet.

– Vi tar nå et stort skritt for å redusere en av de største kildene vi har til mikroplastforureining. Samtidig innfører vi overgangsordninger som skal gjøre det enklere for kommunene og idrettslagene som eier disse banene, å gjennomføre tiltakene, sier Rotevatn.

For å gjøre det lettere for eierne av kunstgressbanene å gjennomføre tiltakene vil de mest kostnadskrevende tiltakene først tre i kraft når banene skal rehabiliteres. Det samme gjelder for baner som har fått byggjeløyve etter plan- og bygningslov før reglene trer i kraft. Dette vil redusere og forskyve de høyeste kostnadene frem i tid.

– annonse 4 –
Forrige artikkelForeslår ti nye nasjonalparker
Neste artikkelKystverket utsetter berging til torsdag