– annonse top –

Tirsdag 1. juni er det 40 år siden Hardangervidda nasjonalpark ble etablert. Fagdirektør Stein Byrkjeland hos Statsforvalteren i Vestland opplyser til Fauna.no at det ikke finnes store rovdyr i Hardangervidda nasjonalpark.

– Det er ingen store rovdyr i Hardangervidda nasjonalpark i dag, i alle fall ikke permanent. Dette var mest trolig situasjonen for 40 år siden. Dette er politisk bestemt, og dermed noe vi i offentlig forvaltning skal og må legge til grunn, sier fagdirektrøren til Fauna.no.

Byrkjeland skriver i en artikkel på hjemmesidene til Statsforvalteren i Vestland at jubilanten holder seg i god form, men at den trenger stell for å klare de neste 40 årene. Samtidig som opprettelsen av nasjonalparken, ble det også opprettet to store landskapsvernområder.

– annonse inline –

Vernevedtaket ble gjort ved en kongelig resolusjon den 10. april 1981, men vernevedtaket ble ikke gjeldende før 1. juni samme år.

– Hardangervidda ble den største nasjonalparken i Norge, og den første hvor areal i privat eie ble innlemmet i en norsk nasjonalpark. Hardangervidda er fortsatt den største nasjonalparken i landet, men det er ikke lenger uvanlig at nasjonalparker inkluderer område som også er privat eiendom, slik det var før. Faktisk er Hardangervidda den største nasjonalparken i hele Norden, skriver han i en jubileumsartikkel.

– annonse bottom –
Forrige artikkelUlv død etter påkjørsel
Neste artikkelDet merkes at måkenes hekking er i gang