– annonse top –

Tirsdag 1. juni er det 40 år siden Hardangervidda nasjonalpark ble etablert. Fagdirektør Stein Byrkjeland hos Statsforvalteren i Vestland opplyser til Fauna.no at det ikke finnes store rovdyr i Hardangervidda nasjonalpark.

– Det er ingen store rovdyr i Hardangervidda nasjonalpark i dag, i alle fall ikke permanent. Dette var mest trolig situasjonen for 40 år siden. Dette er politisk bestemt, og dermed noe vi i offentlig forvaltning skal og må legge til grunn, sier fagdirektrøren til Fauna.no.

- artikkel innside -

Byrkjeland skriver i en artikkel på hjemmesidene til Statsforvalteren i Vestland at jubilanten holder seg i god form, men at den trenger stell for å klare de neste 40 årene. Samtidig som opprettelsen av nasjonalparken, ble det også opprettet to store landskapsvernområder.

Vernevedtaket ble gjort ved en kongelig resolusjon den 10. april 1981, men vernevedtaket ble ikke gjeldende før 1. juni samme år.

– Hardangervidda ble den største nasjonalparken i Norge, og den første hvor areal i privat eie ble innlemmet i en norsk nasjonalpark. Hardangervidda er fortsatt den største nasjonalparken i landet, men det er ikke lenger uvanlig at nasjonalparker inkluderer område som også er privat eiendom, slik det var før. Faktisk er Hardangervidda den største nasjonalparken i hele Norden, skriver han i en jubileumsartikkel.

– artikkel nede –