Bruker store summer på å gjenskape våtmark

Bildet er tatt av wal_172619 fra Pixabay Illustrasjonsfoto.
– annonse top –

Det svenske Naturvårdsverket skal i 2020 bruke 37 millioner på å gjenskape våtmark.

I forbindelse med den internasjonale våtmark-dagen den 2. februar, har Naturvårdsverket besluttet å betale ut 37 millioner kroner til lokale vårmarksprosjekter i hele landet. Pengene skal fordeles av de svenske lenene.

– annonse inline –

– Antall søknader har vært mange, og det har til sammen kommet inn søknader tilsvarende 69 millioner kroner. Det tyder på at det finnes en økende innsikt om den store nytten som våtmarkene har på biologisk mangfold og klimatilpasninger, sier Melvin Thalin i Naturvårdsverket.

Motstykket til de norske Miljødirektoratet, opplyser på egne hjemmesider at en femtedel av de opprinnelige våtmarka i Sverige har forsvunnet. Det har først og fremst skjedd i forbindelse med nydyrking i landbruket.

Naturvårdsverket opplyser at området med få våtmarker har problemer med at regn og smeltevann renner raskt ut. Det skaper store oversvømmelser i sjøer og vassdrag som kan skade både bebyggelse og dyrket mark. I en våtmark bremses vannet og magasineres. Dette gir en naturlig beskyttelse mot både tørke og oversvømmelse, heter det fra Naturvårdsverket.

– annonse bottom –