10000 nye prøver til hvelvet på Svalbard

frøhvelvet svalbard
Foto: Landbruks- og matdepartementet
– annonse top –

Fem genbanker og forskningssentre på fire kontinenter deponerte frø til årets femte og siste åpning av det globale frøhvelvet på Svalbard. Til sammen ble 10060 nye frøprøver tatt inn i hvelvet, fra genbanker i Asia, Afrika, Sør-Amerika og Europa.

– annonse inline –

Fire av genbankene er internasjonale såkalte CGIAR-sentre (Consultative Group for International Agricultural Research) som det finnes totalt 15 av, spredt over hele verden, men flest i utviklingsland.  Disse driver med forskning og utvikling av nye plantesorter, samtidig som de er blant verdens største genbanker.

Filipinene leverte 7 typer ris
Sentrene er spesialisert, enten innen en eller noen få viktige plantearter eller de arbeider med flere planteslag som er viktige i regionen de ligger i. IRRI på Filipinene er det internasjonale senteret for forskning på ris og sendte denne gang 5392 nye frøprøver av 7 ulike arter av ris. IRRI er blant instituttene som har deponert mest frø i frøhvelvet og har fra før over hundre tusen frøprøver liggende i hvelvet.

Store samlinger av plantesorter
ICRISAT, med hovedkvarter i India, og IITA med hovedkvarter i Nigeria har også allerede store samlinger av plantesorter sikkerhetskopiert i frøhvelvet. Begge arbeider med et stort antall tropiske matplanter, og deponerte denne gang hhv. 1662 og 1376 frøprøver, såkalte aksesjoner av ulike typer av bønner, erter, millet, sorghum og mais.

Rot- og knollvekster
CIP, det internasjonale senteret for potet i Peru, deponerte denne gang 559 aksesjoner av til sammen 133 arter av rot- og knollvekster fra jordbruksområder i Andesfjellene. Dette er da i hovedsak planter som er nærstående slektninger til potet og søtpotet som kan benyttes i planteforedling.

Eneste nasjonale genbank som deponerte frø denne gang var nederlandske CGN som deponerte 1071 frøprøver av til sammen 106 arter av i hovedsak grønnsaker og fôrplanter. CGN er en av genbankene som allerede har store samlinger i hvelvet.

På grunn av stor interesse for frøhvelvet i forbindelse med uttaket av frø fra ICARDA, genbanken i Aleppo i Syria i september/oktober, var det denne gang rekordmange mediebesøk i hvelvet, de fleste av dem internasjonale. Ca 10 TV-stasjoner og radio, aviser og magasiner, pressebyrå, og dokumentarfilmprodusenter, også fra fire verdensdeler besøkte hvelvet for filming, fotografering og intervjuer.

Kilde: Landbruks- og matdepartementet

 

– annonse bottom –